YouTube este una dintre cele mai populare platforme din lume, cu peste 2.5 miliarde de useri, si un mediu in care artistii isi pot distribui, promova si monetiza muzica foarte simplu. In 2020, YouTube a platit pentru muzica incarcata pe platforma peste 4 miliarde de dolari (cu 1 miliard mai mult decat in 2019). Not bad, nu-i asa? Totusi, YouTube este o platforma complexa si pentru cineva la inceput de drum este destul de dificil sa intelegea ce pasi ar trebui sa urmeze ca sa ajunga sa isi monetizeze continutul urcat pe platforma. Deci, ce inseamna monetizare pe YouTube? Cum ajungi faci bani pe YouTube din muzica ta? Cum iti poti efectiv monetiza muzica pe YouTube?
Ce inseamna monetizare pe YouTube?
Daca nu este afiliat unei case de discuri care se ocupa de monetizarea muzicii tale pe YouTube, daca esti la inceput sau vrei sa ramai pe cont propriu, trebuie sa stii ca va fi un drum destul de lung si sinuos pana cand vei intelege ce inseamna monetizare pe YouTube (mai exact pana vei vedea ca cifrele de pe cardul tau se modifica…si nu in minus).
Vestea buna e ca veniturile artistilor au crescut constant in perioada pandemiei, chiar si in Romania. Daca inainte de pandemie un artist putea castiga 3-500 de dolari pentru un milion de vizualizari, acum poate depasi usor 1000 de dolari. YouTube a diversificat modalitatile de monetizare, dar si tipurile de ad-uri existente. Astfel ca a devenit mult mai profitabil pentru artisti, mai ales pentru cei care au deja o baza solida de fani, sa isi urce muzica in platforma.
Bun, se castiga mai mult. Dar ce trebuie facut efectiv pentru a ajunge sa monetizam si care sunt optiunile de a ne monetiza muzica pe YouTube?
Aplica pentru Programul de parteneriat YouTube
Presupunem ca deja ai un canal de YouTube si ai inceput sa-ti incarci muzica in platforma… videoclipuri, lyrics videos, materiale de making-of, orice ce tip de materiale relevante, incarcate constant sunt un pas important pentru a strange abonati si vizualizari. Atunci trebuie sa iti faci un cont de AdSense si aplici pentru Programul de parteneriat YouTube.
Ca toate lucrurile bune, pentru a putea deveni partener Google, trebuie sa indeplinesti niste criterii bineinteles:
- Arunca un ochi peste Politicile YouTube privind generarea de bani. Chiar daca pare plictisitor, e bine sa fii informat de la bun inceput si sa nu ai surprize. Sunt politici pe care trebuie sa le respecti pentru a-ti putea monetiza continutul.
- Te afli intr-o tara/regiune unde este disponibil Programul de parteneriat YouTube. Din fericire, Romania se afla pe lista acestor state. So, let’s go to the next step.
- Nu trebuie sa ai avertismente active/strikes privind Regulile comunitatii pe canal.
- Trebuie sa depasesti 1000 de abonati pe canal si sa mai bifezi si 4.000 de ore valide de vizionare publica in ultimele 12 luni. Nu e usor, dar se poate!
- Trebuie sa ai un cont AdSense conectat…pentru a primi plati, bineinteles.
- Last but not least, trebuie sa ai activata autentificarea in doi pasi. Google pune mare accent pe securitate, asa ca acest pas a deveni mandatory.
Sursa foto: YouTube
Ai bifat toate cele de mai sus?…Perfect. Iti va aparea si in YouTube Studio optiunea de a aplica pentru YouTube Partner Program. Dupa ce ai aplicat, dureaza intre cateva pana la 30 de zile sa fii acceptat…depinde si cat de norocos esti 😊
Important de retinut! Daca optiunea de monetizare devine disponibila in contul tau, nu inseamna ca automat toate videourile de pe canalul tau vor fi monetizate. Va trebui sa faci acest lucru manual. Poti aplica monetizarea pe clipuri si in bulk, din YouTube Studio -> Content -> Videos. Bifezi clipurile pe care vrei sa le monetizezi, faci Click pe Edit -> Monetization -> On – > Update videos. Vei avea de asteptat cateva minute…actiunile in bulk dureaza un pic maim ult, dar ce crezi dupa Youtube va putea plasa reclama pe videourile tale.
Sursa foto: YouTube
Super Chat, Super Stickers & Super Thanks
Daca ai reusit sa fii acceptat in Programul de parteneriat YouTube, atunci vei putea avea acces si la alte tool-uri ce iti pot creste veniturile – alte forme de monetizare pe YouTube. Super Chat, Super Stickers & Super Thanks sunt instrumente prin care fanii pot sa interactioneze cu tine, dar si modalitati de generare de venituri.Creatorii de continut primesc 70% din veniturile din Supers.
Mesajele de tip Super Chat si Super Stickers apar ca mesaje colorate in feedul de chat live. Fanii pot cumpara in timpul live-urilor si a premierelor acest tip de mesaje pentru a le arata creatorilor cat de mult le place contentul si pentru a sprijini astfel creatorii de continut de pe YouTube.
La acestea se adauga si Super Thanks. Este vorba despre animatii funny, pe care fanii le pot cumpara pentru a-si arata aprecierea pentru creatorii de continut de pe YouTube. Aceastea nu se limiteaza la premiere sau live videos.
Sursa foto: YouTube
Channel memberships & Merchandise
Channel Memberships – o funcție prin care fanii pot plati un abonament pentru a beneficia de acces la content dedicate pe un canal de YouTube. Esti creator de continut pe Youtube si vrei sa-ti fidelizezi publicul? Creeaza continut special, ofera lucruri in plus fata de ce pot beneficia accesandu-ti canalul gratuit si introdu channel memeberships. YouTube iti permite sa setezi pana la cinci niveluri diferite de pret pentru fani – fiecare cu propriul set de avantaje. Fii serios cu avantajele pe care le oferi membrilor platitori daca vrei ca sa ramana. Just saying!
Cateva idei de inceput ar fi sa le dai acces in premiera la piesele tale sau poate extra content de tip vlog, ai putea sa raspunzi la toate comentariile (poti identifica usor cine sunt abonatii platitori prin badge-ul asociat contului) sau sa faci live-uri speciale doar cu abonatii platitori. Asta nu inseamna ca restul de abonati trebuie neglijati 😊
Afla mai multe detalii direct de la sursa.
Daca esti fericitul posesor al functiei de Channel memberships, atunci cred ca o sa vezi in YouTube Studio inca un feature care te poate interesa: tab-ul de Shopping. Rings a bell? Da, daca ai pregatit merch special pentru fanii tai, acum iti poti lega magazinul online de canalul de YouTube. Nu te bucura prea tare daca nu ai fani prin afara tarii. Vezi aici lista de state unde fanii pot vedea si cumpara produsele tale. In Romania lucrurile se misca un pic mai greu.
YouTube Shorts Fund
Pentru a promova feature-ul de Shorts, prin care YouTube face concurenta platformelor de social media si Tik Tok, s-a inventat YouTube Shorts Fund – un fond de 100 de milioane USD distribuit pe perioada 2021-2022. Creatorii de Shorts poti primi bonusuri cuprinse intre 100 si 10.000 de USD.
Vestea buna este ca nu trebuie sa fii deja YouTube partner ca sa ai acces, vestea mai putin buna este ca acest fond este impartit intre toate statele eligibile, care sunt…multe. Vezi aici lista. Din milioane sau miliarde de canale eligibile, te las pe tine sa calculezi care sunt sansele sa fii ales. Performanța canalului tau in ceea ce priveste Shorts este revizuita in fiecare luna, cel putin asa zic cei de la Google, iar performanta nu ar neaparat singurul criteriu. Cine stie? Daca ai castigat la Loto, poate ai noroc si te alegi si cu un bonus de la YouTube. Asa cum la Loto nu trebuie sa uiti sa cumperi un bilet, nu uita ca pe canalul tau de YouTube sa creezi Shorts.
Sursa foto: YouTube
YouTube Premium
YouTube Premium este un serviciu prin abonament oferit de YouTube. Membrii pot viziona conținut fara anunturi, pot descarca videoclipuri, pot activa redarea in fundal si multe altele. Platile pentru veniturile din abonament sunt distribuite creatorilor la inceputul fiecarei luni, la fel ca plațile pentru veniturile din reclama. Castigurile din YouTube Premium depind de cati useri platitori de abonament vizioneaza contentul urcat de tine.
Daca vrei sa afli ce metode de monetizare pe YouTube sunt potrivite pentru tine sau pur si simplu ti-ai dat seama ca ai nevoie de ajutor cu gestionarea canalului tau de YouTube, nu EZITA sa ne contactezi!